Abdullah İlhan'ın, Dil ve Edebiyat dergisindeki değişim sürecini değerlendiren yazısını, dünyabizim'den alıntılıyoruz.

ÜZEYİR İLBAK İLE DERGİNİN ÇEHRESİ DEĞİŞTİ
      
Üzeyir İlbak ile derginin çehresi değiştiEdebiyatımızda yayın yapmış ya da yapmakta olan dergilerin, ekonomik ya da başka özel problemlerden dolayı yayın süreçlerini yıllara yayamadıkları aşikâr. Buna çözüm olarak mevsimlik yayım yapan dergiler var. Benim gibi düşünmeyenler olabilir ancak bu durumun dergicilik mantığına pek de uymadığını düşünüyorum. Zira dergiler günceli yakalamakla ve yeni olana ani cevaplar vermekle yükümlüler.

Edebiyat dergisinin görsel olarak ihtişamlı olması gerekmez

      Dil ve Edebiyat dergisi, Eylül 2012’deki baskısıyla 45. sayısına ulaşmış. Bu sayı, derginin istikrarını göstermekle birlikte, Dil ve Edebiyat dergisinin edebiyatımızın geleceğinde de olacağına işaret etmekte. Ayrıca bu durum, yukarıda bahsettiğim problemin dergide yaşanmadığını ve güncel edebiyatın soluğunun hissedildiğini gösteriyor.
     Bunların yanı sıra dergide son birkaç aydır bir değişim havası var. Evvelden bir edebiyat dergisi için yapı itibariyle fazla gösterişli ve dikkat çekici olan dergi, son birkaç aydır aldığı şekil olarak daha mütevazı görünümü ile daha bir “edebiyat dergisi” gibi durmakta. Zaten geriye dönüp baktığımızda ustaların da, dergilerinin (Büyük Doğu, Diriliş) görüntüsüyle çok ilgilenmediğini göreceğiz. İmkânlar yeterli değildi belki de eskiden, fakat içeriklerinin parıltısıyla capcanlı günümüze doğru bakmakta olan söz konusu dergiler, dış görünüş ve süslemenin edebiyat dergiciliği için çok önemli olmadığını gösterdiler, gösteriyorlar.

Üzeyir İlbak genel yayın yönetmeni olunca

     Biçim olarak rahatlayan dergi zamanla ürün niteliğini de arttırmış ve daha da arttıracak gibi görünüyor. Değişimin bazen direkt gelişime dönüştüğünü Dil ve Edebiyat dergisinin 45. sayısında görmek mümkün. Tabii bu değişimlerde derginin genel yayın yönetmenliğini devralan Üzeyir İlbak’ın payı büyük. Dergiye zaman zaman ürün de veren İlbak, edebî birikimini ve edebiyat içinde sürekli olmasını derginin genel havasına yedirmiş durumda. Makale ve denemeleriyle medeniyet problematiğine derin ve titiz bakışlar getiren Üzeyir İlbak, kültür sorunlarımızın çözümü için de önemli öneriler sunuyor.
Zafer AcarDerginin son sayısında, özellikle şiirleriyle adından bolca söz ettiren ve yakınlarda Suçsuzluğumu Affet isimli bir roman yayımlayan Zafer Acar’ın da bir şiiri bulunmakta. Acar, künyeden anlaşılacağı üzere Dil ve Edebiyat’ın şiir editörlüğünü yürütmeye başlamış. Ayrıca yine Yeprem Türk, Aykut Nasip Kelebek ve Selim Sina Berk de derginin son sayısına şiirleri ve yazılarıyla katkı vermişler. Genç şair ve yazarların, dergilerin enerji ve heyecan konusunda olumlu etkileri olduğu bilinmekte. Bu bağlamda zaman içinde dergiye katılacak ve ürün verecek edebiyat içindeki usta isimlerle Dil ve Edebiyat dergisinin merkez dergilerden olacağını düşünüyorum.

      Abdullah İlhan

  • Google'a kaydet

Yorum Gönder

0 Yorumlar