DİL VE EDEBİYAT'IN 2012 ŞİİR YILLIĞI ÇIKTI
 
 
Dil ve Edebiyat’ın 2012 Şiir Yıllığı çıktı

Zafer Acar, 2012 Şiir Yıllığı hazırladı. Yıllık, Şubat ayında Dil ve Edebiyat dergisiyle birlikte okura sunulacak.
 
Şiir yıllıklarının edebiyatın gündemine hareketlilik getirdiği bilinmektedir, ayrıca bir yılın şiir verimlerini ve bu sahadaki gelişmeleri derli toplu bir biçimde ortaya koymaları, yıllıkların önemini artırmaktadır. Ne var ki, edebiyatımızda, şiir yıllıkları, şimdiye dek çoğunlukla olumlu değil olumsuz yanlarıyla ele alındı; bunda kimi zaman yıllığı hazırlayanların şahsi yanılgıları, kimi zaman da yıllığa şiiri alınmadığı için infialde bulunan şairler etkili oldu.dil
      Şu da var: 2000’lerin ortalarından sonra hazırlanan şiir yıllıklarının sayısı artmıştı; 2010’larla birlikte ise birçok şiir yıllığı yayımını sonlandırdı. Yapı Kredi’nin, Hakan Arslanbenzer’in ve Üç Nokta’nın –bu yıl son defa çıkacak- şiir yıllıkları, bunlardan birkaçı. Fakat şiirimiz, bu süreçte yeni bir şiir yıllığı kazandı: Zafer Acar, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği bünyesinde 2012 Şiir Yıllığı hazırladı; bu yıllık, Şubat ayında Dil ve Edebiyat dergisiyle birlikte okura sunulacak. 2012 yılıyla birlikte edebiyatımız üzerinde hakkaniyetli bir hâkimiyet kuran Dil ve Edebiyat, yükselişini bu yıllıkla taçlandırmış olacak.
      Zafer Acar’ın hazırladığı 2012 Şiir Yıllığı, ideolojik ya da kişisel sebeplerle herhangi bir ayrımcılığa gitmeyen, merkezine nitelikli şiiri alan ve 1925 doğumlu Sedat Umran’dan 95-96 doğumlu genç şairlere kadar yelpazeyi geniş tutan, oldukça doyurucu bir çalışma. Yıllığın en önemli sürprizi, Üzeyir İlbak ve Zafer Acar’ın Hilmi Yavuz’la gerçekleştirdikleri, yaklaşık kırk sayfa tutarındaki söyleşi. Hilmi Yavuz, medeniyet ve şiirimiz üzerine çok önemli açıklamalarda bulundu.
Ayrıca şiir yıllığında, “2012, Şiirimiz Açısından Nasıl Geçmiştir” sorusuna, usta ve genç şairlerin verdikleri soruşturma yanıtları ile yıl içerisinde çıkan yaklaşık 40 şiir kitabı hakkında oylumlu eleştiri yazıları bulunmakta. Şiirimizin 2012’deki verimlerini görmek isteyenler, bu şiir yıllığını kaçırmamalı; çünkü keyifle kütüphanelerinde saklayabilecekleri bir yıllık bu.

Osman Kurt

Dünyabizim'den Alıntılayan: Tetikçi

Yorum Gönder

0 Yorumlar