2012 ŞİİR KUMPANYASI
 
Taha Mutlu'nun, dörtmevsimedebiyat.com'da, "Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği 2012 Şiir Yıllığı" ile ilgili yayımlanan yazısını blogumuzda paylaşıyoruz.
Günümüzde eskisi kadar şiire önem verilmiyor artık. Kaçımız günümüz şairlerin adlarını sayabilir (Popüler olanların dışında) ? Allah'tan sosyal paylaşım siteleri var da geçmiş şairlerin şiirlerini okuyabiliyoruz(Zorla da olsa ). Romanların rafları işgal etmesiyle öykü ve şiir ikinci planda kaldı. Şiir neden ikinci planda kaldı ? Bir çok neden sayabiliriz.Benim fikrim şiiri yazınsal değerini anlayacak kitlenin oluşmadığından-dır.
     Şiir imgelerle, hayallerle dolu yazınsal bir tür. Bu imgeleri, gizli basamakları anlamadıktan sonra o yazıyı okusak da keyif vermez. Bu sebeple okur daha basit ve uzun bir tür olan romana yönelecektir.

     Her sene, geçen bir yılın ardından yazılan şiirleri değerlendirmek için edebiyat dergileri şiir yıllıkları çıkartıyor. Ben bu sene Zafer Acar'ın hazırladığı , Dil ve Edebiyat dergisinin yayımladığı şiir yıllığını aldım. Kitabın baskısı kaliteli olmuş. Kitabın kapağında şairlerimizin kendi el yazılarıyla yazdığı şiirlerle donatılmış. Orijinal bir tasarım olmuş. Bu kitap ikinci yenilerin bel kemiği olan Sezai Karakoç'un 80. yaşına girmesi vesilesi ile kendisine ithaf edilmiş.İlk sayfalarda Derginin yayın yönetmeni Üzeyir İlbak'ın dil ve şiir yıllığı üzerine yazdığı yazıyla karşılaşıyoruz. Daha sonraki sayfalarda kitabın yazarı Zafer Acar'ın yazısını görüyoruz. Z.A yazısında Türkiye'de yeterli yetkinliğe sahip eleştiri yazarı olmadığından kendisinin şiir yıllığı yapmaya (yazmaya) üstlendiğini söylüyor. Bu konu da ona hak veriyorum. Ülkemizde parmakla sayılacak kadar az edebiyat eleştirmeni. Eleştirmen olarak karşımıza şair, öykü, roman yazarları çıkıyor. Gelecekte bu hususta açlığımız giderilir diye umuyorum. Z.A yazısında şiir yıllıklarının genelde taraf tuttuklarını, belli bir zihniyet etrafında yansıyan şiirlerin yayımlandığını dile getiriyor. Yazar batı kültürünün yüceltilmesine karşı duruyor. Bu hususta kendisine katılıyorum. Bir şey batıdan geldiyse üstündür düşüncesi maalesef zihinlerimize yerleşmiş durumda.
     Daha sonraki sayfalarda tadına doyamadığım bir sohbet başlıyor. Hilmi Yavuz ile şiir üstüne yapılan sohbeti mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Okurken imrendim. Zafer Acar edebiyat dergilerinin şiir bölümlerindeki şiirleri inceleyerek eleştiriyor. Zafer Acar, özellikle İsmet Özel'in izinden giden dergileri bir hayli eleştiriyor. İsmet Özel'in son dönemdeki davranışları bana antipatik gelmeye başladı.
     Tadına doyamadığım şiirler başlıyor dergi incelemelerinden sonra. Şiirler şairlerin yaşı büyük olandan başlayıp küçük olana doğru gidiyor. Aralarında kimler yok ki ... Haydar Ergülen, Hakan Arslanbenzer, Adem Turan, Hilmi Yavuz, İbrahim Tenekeci, Küçük İskender, Nevzat Bayhan, Mustafa Özçelik vb. adını sayamadım nice şair. Şiirler bitince Poetik düşüncüleri ifade yazarların yazıları yer alıyor.Cumali Ünaldı Hasannebioğlu bir şiirin ve şairin nasıl olması gerektiğini çok güzel ifade etmiş. Şairlerin röportajlarında ifade ettikleri poetik düşüncelerden de alıntılar bulunuyor.
     Sayfaların devamında Türkçeye çevrilmiş yabancı şairlerin şiirleri bulunuyor. Daha sonra 2012 yılında yayımlanan şiirler hakkında çeşitli şairlerden yazılar bulunuyor. Kimisi Türk şiirinin geliştiğinden dem vururken, kimisi aksi bir ifade kullanıyor. Haydar Ergülen'in yazısı benim fikrimi yansıtıyor.O yazıyı burada yayımlayacağım. Zafer Acar kendi düşüncesini iki usta kalemin yazısını yayımlayarak ifade ediyor. Sezai Karakoç ve Cemal Süreya kendi dönemindeki şiir ortamını yazılarında değerlendirmiş. Son sayfalara doğru 2012'de yayımlanmış şiir kitaplarının incelemeleri bulunuyor.
     Sonuç olarak şiir severlerin beğeneceği bir yıllık yayınlamış Zafer Acar. Dil ve Edebiyat dergisinin şubat sayısını tedarik etmeye çalışın. Dergiyle beraber şiir yıllığı da veriliyor. Edebiyat Ortamı dergisinin yayımladığı şiir yıllığını da kısa zamanda alacağım( Mustafa Aydoğan hazırlıyor). Bu arada Dünya Öyküsü dergisinin yayınlarından çıkan 2012 Öykü yıllığı & Öykü Yağmuru kitabı neden yüksek fiyatta ? Dergilerle beraber yıllık dağıtılırken sen sadece bir kitabı 25 TL fiyat satman abesle iştigal etmektir. Öykü sever olarak şiddetle kınıyorum. Gelecek ay Edebiyat Ortamı'nın Öykü yıllığı çıkacak, haberiniz olsun. Edebiyatla Kalın !


 

Yorum Gönder

0 Yorumlar