MEHMET OCAKTAN, AKŞAM KİTAP EKİ’NİN BAŞINA ÖZDEMİR İNCE’Yİ GETİRDİ (!)

Yıl içerisinde TMSF Akşam Gazetesi’ne el koymuştu; bu konu, hukuki bir süreçtir, bizi alakadar etmez. Ancak kafamıza takılan birkaç soru vardı: Gazete, kimin yönetiminde ve hangi vizyonla çıkacak? Mehmet Ocaktan’ın Star’dan Akşam’a geçişi, Müslüman ve edebiyatçı kimliğinden ötürü umutlandırmıştı bizi, fakat hayal kırıklığına uğrattı. Bu, büyük bir hayal kırıklığı değildi tabi. Çünkü Ocaktan’ın getirildiği mevkilerde Müslüman entelektüellere karşı tavrı pek parlak sayılmazdı, cvsine baktığımızda seküler taraflarının da olduğunu görmek çok zor değil. Böyle olunca solla oturup kalkmak, ona daha mantıklı geliyor olabilir. Ocaktan’ın son icraatları da bu söylediklerimizde haklı olduğumuzu göstermektedir. Peki, nedir bu son icraatı? Akşam’ın Kitap Eki ve başına gelen Adnan Özer. Evet, mecazi olarak da kullanıyorum, Akşam’ın başına iş gelmiş oluyor bu halde. Nedir, Müslümanların çıkardığı kitap ekleri bile onlara hizmet ediyorken, solun yeni bir kitap ekine ihtiyacı mı var.
Kimdir bu Adnan Özer. Elbette onu tanıyorsunuz ama sanırım madalyonun tek bir yüzünü görerek tanıyorsunuz. Adnan Özer’in herkese gülücükler dağıtan oportünist biri olduğunu söylemek, iyi niyetlilik olur. Hayır, Adnan Özer sadece kendini düşünmüyor, gittiği her yere solcu kardeşlerini de dolduruyor, camiası adına sağlam bir adam, Mehmet Ocaktan gibi değil. Ben, Akşam Kitap Eki’ni gördüğümde dedim, vay anası, bu kitap ekinin başına Özdemir İnce’yi getirmişler. Haksız mıyım. Bu adamlar sadece edebiyatçı değil, politikacı da. Biri küfrediyor, diğeri yüzümüze gülümsüyor. Çok basit bir polis taktiği aslında bu. Bizimkiler de yutuyor ya da yutmak istiyor. Yazmıştım: Adnan Özer’in yönettiği Özgür Edebiyat’ta, bir şairciğin “Muhammedin (yazdığı) Kur’anı” diyişini, Özdemir İnce’nin Necip Fazıl’a, Müslümanlara küfredişini, bilenler bilir, yazmıştım.
Mehmet Ocaktan ile Adnan Özer arasındaki ilişkiyi, merak edenler için biraz deşelim. Bu isimler, 80’lerin başlarında Üç Çiçek adlı dergide bir araya gelmiş, ürünler yayımlamışlardı. Şiirde poetik anlamda yakınlıklarının bulunduğunu söyleyebiliriz. Sanırım şiirleriyle pek görünmeyen Mehmet Ocaktan, poetik ortaklığı, inanç ortaklığından daha önemli görüyor. Ama Adnan Özer onun gibi düşünmüyor. İslami camiada bir kitap ekini yönetebilecek donanımda adam mı yok. Sayabilirim, 20 ila 25 yaş arasında gençlerden, bu işin üstesinden gelecek on isim sayabilirim.
Buradan iktidarı hırpalamak isteyen sesle bağırıyorum: Bir defa daha Müslüman entelektüel yok sayılmış, ezilmiştir. Gezi Parkı’nda slogan atanlar, şimdi Akşam’ın kitap ekinde yazmaktalar, geçmiş olsun. 
Sayın Mehmet Ocaktan, Bana dostunu söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.    
                                                                                                                                                   
Ali Akçadağlı

Yorum Gönder

0 Yorumlar