İŞTE ŞİİR YILLIĞIMIZI BULABİLECEĞİNİZ YERLER



Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin 2013 Şiir Yıllığı, derginin şubat sayısının hediyesi olarak reyonlardaki yerini aldı. Bu yıl da Zafer Acar tarafından hazırlanan yıllık; Zafer Acar ve Üzeyir İlbak’ın sunuş yazılarıyla açılıyor. İlerleyen sayfalarda ise gene Acar, İlbak ve Abdullah İlhan’ın modern şiirimizin ustalarından Cahit Koytak’la gerçekleştirdiği söyleşiyle karşılaşacaksınız. Cahit Koytak’ın ilk söyleşisi niteliğini taşıyan bu sohbet, Koytak’ın şiirini kavramak isteyenler için sıkı ipuçları içeriyor. Zafer Acar’ın, edebiyat dergilerinin geçtiğimiz yılki verimlerini irdeleyen metninin ardından titizlikle seçilmiş şiirlerle buluşuyoruz. TDED 2012 yıllığı gibi bu yıllıkta da dilimize kazandırılan şiirlere özel bir yer ayrılmış.
      TDED yıllıklarını edebiyatseverler açısından gerçek bir şölene dönüştüren etkense, şüphesiz yıl içinde yayımlanmış kitaplar hakkında yazılmış derinlikli makalelerdir. Bu yıl da onlarca şiir kitabı hakkında Zafer Acar, Abdullah İlhan, Aykut Nasip Kelebek ve Selim Sina Berk tarafından kaleme alınmış eleştirel metinler bulunmakta. Bu eleştirel metinlerde, yalnızca şiir kitapları değil geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan Sedat Umran ve Ahmet Erhan gibi şairler de değerlendiriliyor. Yıllığın bir diğer sürprizi ise soruşturma bölümü: Şiirimizin seçkin isimleriyle gerçekleştirilen bu soruşturma sayesinde, 2013’ün edebiyatımızda bıraktığı izler ve genel olarak edebiyatımızın gidişatı hakkında ufuk açıcı kanaatler edinmiş oluyoruz.

      Sonuç itibariyle 600 sayfayı aşkın hacmiyle TDED 2013 Şiir Yıllığı, bütün edebiyatseverlerin kitaplığında bulunmayı hak ediyor. 

      Not: Bilindiği üzere tashihsiz eser bulmak, mümkün değil gibi bir şeydir. Hele de yıllık gibi çok sesli (parçalı) ve boyutlu kitaplarda tashih oranı biraz daha artabiliyor. Biz yine de azami dikkat gösterdik fakat tashihten kurtulamadık. Şimdilik gözümüze çarpan tashihleri ahlaken sizlerle paylaşmak gerektiğini düşündük. 
     * Yıllığı ithaf ettiğimiz Cahit Zarifoğlu'nun, sayfa 1'deki "Sultan" şiirinde "Bağışlamamı dilerim", "Bağışlanmamı dilerim"; "Her adamım dolu olsa", "Her adımım dolu olsa" biçiminde olacak.        
     * Sayfa 415: Arif Ay'ın yazı başlığı olarak kullanılan "Klasik ve Modern Şiirden Beslenmedim", "(...) Beslendim" şeklinde olacak. Arif Ay'dan özür diliyoruz.  

İstiklal Caddesi-Kadıköy Mephisto
İstiklal Caddesi Ana Kitabevi
Fatih Ağaç ve İnkılap Kitabevleri
Üsküdar Kabataş Vapur Hattı Yanı Büfe (Üsküdar)

Yorum Gönder

0 Yorumlar