BUGÜN (17.03.2014) STAR GAZETESİNDE YAYIMLANAN SÖYLEŞİNİN TAMAMI


Zafer Acar ile TDED Şiir Yıllığı Hakkında Konuşma

Soran: Abdullah İlhan

Yıllık hazırlamadan evvel yıllıklara bakışınız nasıldı?

Olumsuzdu. Bu mevzuyu Yedi İklim’de ayrıntılı olarak yazmıştım. Özetle ahbap-çavuş ilişkisine dayanıyordu yıllıklar, şiirin niteliğinden çok şairin ortamlarda görünüyor olması önemliydi. Bu ve benzeri aksaklıklara tepkidir TDED yıllığı. Şairden çok şiirin sıcakkanlılığı ve samimiyetini önemsiyorum. Diğer taraftan İslami camianın son yıllara dek şiir yıllığı yoktu, inançlı genç şairler gelmeye başlayınca, doğal olarak Hakan Arslanbenzer ve Mustafa Aydoğan gibi arkadaşlar bu işe talip oldular. Gayet de nitelikli işler yaptılar. Hakan Arslanbenzer yıllık macerasını noktaladı. Biz de yeni bakış açıları ve başlıklarla şiire katkı sağlamak istedik. 

Sizin bir şair olarak yıllıklarla nasıl bir deneyiminiz oldu. Şiir yıllıkları tarihine baktığımızda eleştirmen kimlikli isimlerin de yıllık hazırladığını görüyoruz. Sizin hazırladığınız TDED yıllığıyla beraber geçen yıl çıkan yıllıklarda ise şair imzaları var. Bu durumların hangisi daha sağlıklı sizce; eleştirmenin yıllığı mı şairin yıllığı mı?

Aslında bu sorunun cevabını da 2012 yıllığının sunuşunda vermiştim. Bir şairin şiir seçmesi, her şeye rağmen sübjektiviteyi de beraberinde getirir. Yapacak bir şey yok, çünkü şairler dışında şiir eleştirisine yönelen yok. Demiştim, ciddi bir eleştirmen gelirse, yıllığa talip olursa hiç düşünmeden yıllığı ona bırakırım. Çünkü birçok türden yazan biri olarak yıllığı yüklenmek de kolay olmuyor benim için.

Söyleşi yapmak yıllıklarda gördüğümüz bir şey değil. Geçen yıl Hilmi Yavuz bu yıl Cahit Koytak. Bu durum gelenekselleşecek mi?

Söyleşiler okurun hoşuna gitti. Açıkçası yeni şeyler yapmak ve kalıpları yıkmak gerek, çünkü yadırgatmak, bir tarafıyla öğretici bir eylemdir. Bu yıl sadece yazan, konuşmayan Cahit Koytak’ı yıllıkta ağırlamayı başardık. Zor olana talip olmalıyız. Cahit Koytak’la yaptığımız konuşma, usta şairimizin daha iyi anlaşılması bakımından önemli.

Ne tür yenilikler bunlar? Okur için soruyorum tabii, ben biliyorum.

Bir defa İslam ve Allah edebiyatımızda daha bir öne çıktı, bundan daha büyük yenilik mi olur sevgili Abdullah. Diğer yenilikleri de okur kendi görsün.

Yıllıkların edebiyat ortamındaki işlevi nedir?

Yıllıklar, yıllar sonra o yılın günlükleri gibi okunuyor. Günün olayları sıcağı sıcağına değerlendirilmiş oluyor. İleride edebiyat tarihçilerinin başucu kitapları olacaktır. Üzeyir İlbak’ın yıllık sunuşunda titiz bir çalışmayla ortaya koyduğu yıllıkların tarihsel serüvenine bakanlar görecektir, yıllıklar edebiyatımızda daha yeni yeni yüz yılını doldurmuş durumda, şiir yıllıkları ise çok daha genç.  

Olumsuz anlamda gruplaşmaları iyice belirginleştirdiğini de gördüğüm için, yıllıkların negatif yönlerinden de bahsedebilir miyiz?

Evet, şiirde belli klikler var, bunların şiirimize zararlı yanlarının yanında farklı poetik tavırlar da genç şairlerin yetişmesine de okul olduklarını görmek zorundayız. Tüm bunların farkındalığıyla yıllığa her anlayıştan şiirler almaya gayret ediyorum.

Yıllık hazırlamanın zorlukları nelerdir?

Yıl boyunca kimisi aylık, kimisi iki aylık, kimisi mevsimlik olmak üzere ortalama yetmiş farklı dergi takip etmektir. Bunların yaklaşık beş yüz sayılık bir yekun tutmasıdır. Okumalar bittikten sonra Abdullah İlhan ve Aykut Nasip Kelebek ile dergi dolu çuvalları ter kan içinde derneğe taşımaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar