BÂKİ ASİLTÜRK ELEŞTİRMEN MİDİR

  
Bâki Asiltürk (Bâki Ayhan T.), Ali K. Metin’in “1980 Kuşağı Türk Şiirinin Poetikası”yla ilgili Hece’nin 206. sayısındaki bazı eleştirilerine, derginin 208. sayısında yanıt vermeye çalışmış. Bir okuyucu olarak ben, bu yanıtlardan kesinlikle tatmin olmadım. Bâki Asiltürk, ayak oyunlarıyla zihnimizi bulandırarak gerçeğin üzerini örtmek istiyor. Bizim gibi kalem erbabı, okuduğu her metne eleştirel gözle bakıyordur elbet, hiç zorlanmadan olaylar arasında bağlantılar kuruyordur.
Şiirin güncel meselelerini yakından takip eden bir isim olarak bildiğimiz Ali K. Metin, Baki Asiltürk’ün “1980 Kuşağı Türk Şiirinin Poetikası”nın (2006) ikinci baskısından Ali Cengizkan, Adnan Azar, Turgay Fişekçi, Metin Cengiz, Sina Akyol gibi kuşağın önemli şairlerinin çıkarılmasını anlayamadığını, kuşak içerisindeki çok zayıf şairlerin ise hâlâ kitapta olmasının bir tutarlılık sorunu yarattığını belirtiyor. Biz, bunun aslında bir tutarsızlık olmadığını, Bâki Asiltürk’ün kendi çapında tetikçiliğe soyunduğunu söyleyerek meseleyi aydınlığa kavuşturmanın gereğine inanıyoruz.
Sene 2011’e dönelim, çeşitli mecralarda yaptığı haksızlıklara karşılık Bâki Asiltürk’ün solcu şairlerin protestosuna uğradığını hatırlayalım, adlarının kitaplarında işlenmemesini, yıllığında kullanılmamasını talep eden isimler şöyle: Sina Akyol, Adnan Azar, Metin Cengiz, Ali Cengizkan, Seyhan Erözçelik, Turgay Fişekçi, küçük İskender, Turgay Kantürk, Yücel Kayıran, Mustafa Köz, Yücelay Sal, Hakan Savlı, Metin Demirtaş, Refik Durbaş, Hüseyin Atabaş, Abdullah Nefes, Celal Soycan, Yusuf Alper, Abdülkadir Budak, Ahmet Ada, Oğuzhan Akay, Altay Öktem, Kadir Aydemir, Hayati Baki, Yaşar Bedri, Onur Caymaz, Ersan Erçelik, Azad Ziya Eren, Emel Güz, Tarık Günersel, Muzaffer Kale, Arife Kalender, Selami Karabulut, Metin Kaygalak, Ogün Kaymak, Ertan Mısırlı, Yavuz Özdem, Erol Özyiğit, Fergun Özelli, Mehmet Sarsmaz, Halim Şafak, Ferruh Tunç, İlyas Tunç, Kemal Varol, İlkiz Kucur. (Bir Gün, 18 Mart 2011)Bu şairler açıklamada şu ifadelere de yer vermişler: “Beş yıldır, adı geçen yıllığı hazırlayan Bâki Asiltürk (Bâki Ayhan T.), Türk şiirine mal olmuş bazı şairleri yıllığa almayarak kendince bu şairleri cezalandırdığını da düşünmektedir. Ayrıca takma adlarla yazdığı yazılarda kendisiyle tartışan, kitaplarını ya da yıllıklarını eleştiren yazarları yazınsal olmayan bir dille karalamakta, edebiyatı kendi kişisel ve ideolojik önyargılarının aracı kılmaktadır.” Dikkat edilirse, kitaptan çıkarılan isimler, protesto ekibinin en başındalar.
Bu bahisleri hiç açmıyor Bâki Asiltürk, onca şaire kör kalmayı tercih ediyor ve bakın ne diyor: “Ben bu şairlerin kuşak içindeki temsil yeteneklerini yitirdiğini, gerçekten inandığım için onlara yeni baskıda yer vermedim.” (Hece, 208) Gerçekten’in yamukluğu ortada, yalan söylediğini duymamak mümkün değil. Ali K. Metin karşısında öyle ezilip büzülüyor ki, kendini paklamak için bin dereden su getiriyor, ilginç kuramsal sapmalardan medet umuyor, başarılı olamıyor. Yıllığı çıkaramamasının sebebini de gizlediğini sanıyor, işte yukarıda, onca önemli şairi alamazsan yıllığına, patronların son verir elbette. Umarız 80 kuşağının diğer şairleriyle polemik yaşamaz, yoksa kitapta şair kalmayacak.
Bundan böyle Bâki Asiltürk, bendeki güvenilirliğini kaybetmiştir. YKY de zan altındadır. Yeni nesil solun en mühim eleştirmeninin bu duruma düşmesi, kendi ayağına kurşun sıkması üzücü. Şiir gibi şiir eleştirisini de ciddi anlamda İslami kesim yapıyor artık.
Bâki Ayhan T.’ye önerim, bakadurduğu dev aynasını kırması ve yanında cep aynası taşımasıdır. Yoksa yukarıda görüldüğü gibi insanı püf diye uçururlar. Tek başına insan hiçtir. 

          Zafer Acar  

Yorum Gönder

0 Yorumlar