DELİKANLI ŞAİR: NURETTİN DURMAN

"NURETTİN DURMAN" ile ilgili görsel sonucuBeni yakından tanıyanlar görsel hafızamın pek iyi olmadığını bilir; ama yaşantılar, kiminle ne zaman nerede oturduğum, kiminle ne konuştuğum hiçbir özel çaba sarf etmeksizin zihnime yerleşir. Koca bir geçmişi zihninde taşımanın zorluğunu size kelimelerle açıklayamam, tabii keyfini de… İşte Nurettin Durman’la 2010 Haziran’ındaki tanışmamız bütün berraklığıyla gözlerimin önünde… Yedi İklim vesilesiyle sıkça Üsküdar’a gidip gelirdik o vakitler, dönemin ortam ve şartlarını düşünürsek bir nevi okul niteliği kazanmıştı Üsküdar benim için. Mihrimah Camii önünde tanışmıştık Nurettin ağabeyle, o mâh yüzlü şairle tanışmak için ne de uygun bir yer ama değil mi. Nurettin Ağabey, o yıllarda da son derece üretken, birçok dergide şiir yayımlıyor, yazı yazıyor, söyleşiler yapıyordu. Zafer Acar tanıştırmıştı bizi, muhtelif mecralarda fotoğraflarıyla karşılaştığımdan görür görmez tanımıştım kendisini. Gençler, bir yetişkinin kendisiyle özel olarak ilgilendiğini fark ederse ona ayrı bir saygı duyarlar. Birkaç aydır yazmıyorsun demişti bana Nurettin Ağabey, üniversite sınavına hazırlandığımı, ürün yayımlamaya devam edeceğimi söylemiştim; bu dikkatinden etkilenmiştim Nurettin Ağabeyin. Zaman içerisinde dikkatinin imrenilesi derinliğini de görecektim. O gün, beni zihninde daha yetişkin biri olarak canlandırdığını söylediğini de hatırlıyorum…
Hesapsız kitapsız, güven telkin etmek bir kenara güven duygusunun cisimleşmiş hali gibi duran, huzurumuzu kaçırıp duran insanlar arasında sohbetiyle huzur veren birini mi tanımak istiyorsunuz? O halde Nurettin Durman’la tanışacaksınız. Kusurumu bağışlayın ama açıksözlü davranacağım, nursuz insanlar çağında yaşıyoruz, büyüğümüz de nursuz küçüğümüz de nursuz. Bu devirde Allah bize büyük bir ceza vermiştir, o ceza fakirlik fukaralık, savaşlar doğal afetler falan değildir; o ceza yüzlerimizdeki nurun alınmış olmasıdır, biz ise bu nuru yeniden hak etmenin gayretini göstereceğimize nurdan doğan bu boşluğu şeytani çizgilerle doldurmaya giriştik. İşte Nurettin Durman ismiyle müsemma biridir, nur yüzlüdür, hesaplarla kitaplarla dolu karanlık dünyamıza nur dağıtıp etrafı biraz olsun aydınlık kılanlar arasındadır. Nur yüzlü olmanın ak sakallı-ak saçlı olmakla bir ilgisi yok; saf bir kalbe sahip olmadan nur dolu bir yüze sahip olmak mümkün değildir. Nurettin Ağabeyin saflığı şiirlerine de yansır, güllerin şairidir o, yaşadığımız çağdan kopuk da değildir ayrıca, Hugo Chavez için yazdığı şiiri edebiyatımızı takip eden birçok kişi okumuş, beğenisini dile getirmiştir. Durman’ın Dil ve Edebiyat’ta yayımlanan günlüklerini de okuyun, kimseyi incitmeden, kırıp dökmeden yazıyor, yakın dönem edebiyat tarihimizi zenginleştiriyor.
Nurettin Durman’ın akranlarından önemli bir farkı var, o da gençlerle ilgilenmesi, onları sürekli olarak yazmaya teşvik etmesi ve yeri geldiğinde edebiyat kamusunun dikkatine sunmasıdır. “Yazmak ve Yaşamak 2” başlıklı kitabına benimle yaptığı söyleşiyi de dahil etmişti mesela, kitapta kendisine yer verilen en genç şair idim, benden sonraki en genç şairle aramda ise 10 yaş vardı. Böyle jestler yapar Nurettin Durman, nitelikli bulduğu bir şiirinizi edebiyat mahfillerinde bahse konu eder, içinden gelmişse size bir telefon açıp tebriklerini bildirir. Kompleksleri yoktur, ortada bir güzellik varsa bunun paylaşılmasından yanadır. Nurettin Durman gibi edebiyata emek vermiş, edebiyat çevrelerinde sürekli bir biçimde yer almış şair-yazarlara dikkat edelim; çünkü onlar bizim hafızalarımızdır. Hafızasının değerini bilmeyen toplumlardan da insanlığa hiçbir fayda gelmez.  

            Evet, dostlar. Parasızlık mı çekiyorsunuz? Kazanılır. Eviniz arabanız mı yok? Alınır. İyi şiir mi yazmak istiyorsunuz? Allah’ın izniyle en iyisini yazarsınız. Hepsi hallolur, hem hallolmasa kaç yazar. Bizim bunlardan ziyade iyiliğe, dürüstlüğe, merhamete ihtiyacımız var. Şiiri kartvizit niyetine kullananları saymıyorum, saymak da istemiyorum; ama iyi şairler, ahlakın şiirin de sanatın da paranın pulun da üzerinde olduğunu bilir. Nurettin Durman, bunun bilinciyle yazan ve yaşayan ağabeylerimizden, Allah’tan kendisine daha nice sağlıklı yıllar dilerim.        

             Aykut Nasip Kelebek   

Yorum Gönder

0 Yorumlar