"DÜNYABİZİM", YA SİZİN NEYİNİZ VAR!

Dünyabizim.com yaklaşık 5 yıldır internet ortamında yayın yapan bir site. Haber niteliği taşıyan başlıkların dışında; kültür, sanat ve siyaset başta olmak üzere çeşitli konularda takipçilerine seslenen komple bir sosyal medya durağı. Kuruluş aşamasından bu güne görsel ‘concept’i zaman içinde değişikliğe uğrayarak daha yalın bir hale kavuştu diyebiliriz. Bunu vurguluyorum, çünkü içerik hacmiyle sitenin kategorize bir görüntüye ihtiyacı var. Geçenlerde siteye çekilen ayar fazlasıyla gerekliydi bu bakımdan. Görsel planıyla beraber kapsayıcı ve doyurucu bir kültür durağı bu açıdan Dünyabizim.
Yukarıda bahsettiğim yenilik ve düzenlemelerin siteye biçimsel katkısı büyük. Fakat başka bir açıdan sitedeki bazı eksiklere daha doğrusu ihmallere değinmek istiyorum biraz. Gözlemlediğim kadarıyla omurgalaşmış bir yazar kadrosu yok Dünyabizim’in. Daha açık ifade edebilmek açısından, imza sahibi yazarlar için “Dünyabizim yazarıdır” diyemiyoruz. Dolayısıyla bir organizasyon, bir hareketten de söz edemiyoruz. Müstear isimler, birkaç yazıdan sonra toz olan yazarlar, sık sık gözümüze çarpıyor. Seçici olmayan bu tavır, yazı niteliğini düşürmekle birlikte siteyi de herkesleştiriyor, çekiciliğini kaybettiriyor. Amiyane tabirle orta malı oluyor site zaman zaman. Ayrıca Ahmet’in yakın dostu Mehmet ile ilgili yaptığı duygusal paylaşımlar sitenin ciddiyetine ve objektifliğine zarar veriyor. Bunlardan kaçınmanın temel belki de tek yolu bir yazar kadrosu oluşturmak. O zaman bir “mutfak”tan bahsetmek bizim için de mümkün olacaktır. Yazılar tanıtım havasından çıkıp eleştirel bir kimliğe bürünecektir. Ha! Çok da haksızlık etmeyelim siteye, zira bahsettiğimiz kadrolaşma konusu biraz da ülke meselesi sayılır.
Sitenin yayın yönetmenliğini Asım Gültekin yapıyor. Edebiyatın içinde az biraz olan biri bile tanır Asım Gültekin’i. Cağaloğlu’nda edebiyatın söz konusu olduğu hemen hemen her etkinlikte emeği var; yurt dışındaki organizasyonlara da koşturuyor. Asım Gültekin ayrıca bir proje adamı. Kültürel bir etkinlik yapmak isteyen birçok ismin aklına gelen ilk isim. Onu daha büyük projelerin başında görmek isteriz. Tarafsız ve bu tarafsızlığının getirisi olarak başarılı bir isim asım Gültekin. Yazarlar birliğinden uzaklaşması yazarlar birliğini kısırlaştırmış gibi. Onun döneminde ve şimdi yapılanlar ortada. KarşılaştIrma yapmanız için küçük  bir örnek vermek istedim. Sitenin ayakta kalmasında, güncel yayın organı olmasında payı ise bir hayli fazla. Yazılarıyla sitenin kalitesini de yukarı çekiyor Gültekin, konuşulacak yazılara imza atıyor. Son yazılarından “Bir İhanet Türküsü ama 'Sanatsal' olsun!” da bu tipte yazılarından. Çözüm ve hareket bekleyen konulara el atıyor, önerilerde bulunuyor. Bu bağlamda bizim de beklentimiz, dünyanın her tarafından takipçisi olan Dünyabizim’in; dünyaya, enerjik isminin yanı sıra bir şeyler söylemesinden başka bir şey değil. Durum belirlemekten duruma müdahale eder hale gelmeli Dünyabizim.

       Abdullah İlhan



Yorum Gönder

0 Yorumlar