BİRHAN KESKİN HAKKINDA BİLE KİTAP YAZILMIŞ

Önümüzdeki günlerde Birhan Keskin şiiri hakkında yazmayı düşünüyordum; gene burada, tetkikçiblog’da. İlginçtir, geçtiğimiz günlerde şair üzerine, Veysi Erdoğan imzalı bir kitap çıktı, hacimli de bir şey: “Aklın Azabı & Birhan Keskin Şiirinde Hatıra Medeniyeti”
      Birhan Keskin belli bir yaşa gelmiş (1963), çok sayıda şiir kitabı çıkarmış ve edebiyat çevrelerinde tartışılmış bir şair; kendisi hakkında illaki eleştiriler yazılacak, buna eyvallah.  Ancak tutup yüz yirmi sekiz sayfalık kitap yazmak da Birhan Keskin’i abartmaktır, basbayağı abartmak. Sakın hacmine kanıp kitabı ya da muhatabı Birhan Keskin’i gözünüzde büyütmeyin. Hatırlayın, Orhan Koçak da Turgut Uyar için “Bahisleri Yükseltmek” diye 400 sayfalık kitap yazmıştı; ama baştan aşağı duygusal iç dökmeler ve şiirlerin şerhiyle dolu bu kitap eleştirimize ne katmıştır? Emin olun hiçbir şey. Ama Orhan Koçak’ı ve Metis Yayınevi’ni bir konuda kutlamak gerekir (!); çünkü bu kitabı Turgut Uyar tartışmalarının zirvede olduğu dönemde çıkarmış, böylece edebiyat piyasasını iyi değerlendirmişlerdi. Gene de II. Yeni gibi bir akımın şairi olan Turgut Uyar hakkında 400 sayfalık bir kitap yazılmasını anlayabiliriz; ama Birhan Keskin, Birhan Keskin için yüz yirmi sekiz sayfa tutacak kadar ne konuşulabilir ki? Şiirimizde bir ekol mü Birhan Keskin, bizim haberimiz yok da Türk şiirinde çığır mı açtı; hayır. Eeee o zaman?  Ne yani, bütün şairler hakkında kitap mı yazılması gerekiyor?
       Elbette biz şairler hakkında kitaplar yazılmasın demiyoruz; ama yazılacaksa da ortaya daha büyük şiirler koymuş, şiir sanatına pratik ve teoride daha fazla emek vermiş, kendinden sonrakileri derinden etkilemiş şairlerimize öncelik tanınsın istiyoruz. Çünkü doğru olan böylesi şairler hakkında kapsamlı kitapların yazılmasıdır ve Türk şiirinin bilinmeyenleri, bu şairlerin değerlendirilmeleriyle ortaya çıkacaktır. Bunu söylerken de sağ-sol ayrımı gözetmiyor, merkezime şiir sanatının hakikatlerini alıyorum.
       Tabii şunu da unutmamak lazım: Belli yaşı aşmış ortalama şairlerini süsleyip püsleyip büyük şair diye yutturmakta, sol kesim, malûm, pek hünerli. Geçmişte bu tip atakları başka şairleri için yapmışlardı, anlaşılan sıra Birhan Keskin’e gelmiş.
      
      Aykut Nasip Kelebek

Yorum Gönder

0 Yorumlar