HALKI TANIMAYAN BİR CUMHURİYET HALK PARTİSİ


Siyasi partiler seçmeni etkileyebilmek için türlü yollara başvuruyorlar. Bunlardan biri de şarkı. Hemen her partinin birden çok seçim şarkısı var. Ak Parti’nin yeni seçim şarkısı bir Kazak enstrümanı olan “dombra” etrafında tartışıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ruh özelliklerini, savaşçılığını da yansıtan bu coşkulu şarkıyı tok sesiyle Uğur Işılak söylüyor. Sözleri sorunsuz. MHP’nin şarkı sözleri de parti programıyla uyum içerisinde. Ama kaç zamandır dinlediğimiz CHP’nin Onur Akın tarafından seslendirilen “Bir Islık da Sen Çal” nakaratlı parti şarkısı ilk dinlediğimden beri beni rahatsız eder, niye?
            Cumhuriyet Halk Partisi, en azından ismine binaen halkı iyi tanımalıdır diye düşünüyorum. Burada İslam’dan veya sekülerlerin korkulu rüyasına dönüşen şeriattan bahsetmiyorum, folklorik bir unsura dikkat çekmek istiyorum. Halka yöneliyorsak, ister katılalım ister katılmayalım halkın inanışını önemsemek zorundayız. Dogmatik deyip geçemeyiz, ki modern insanın yeni dogmalar ürettiği de ortada. CHP’nin halkı dert edindiği yönünde yıllardır şüphelerim var, son dönemdeki anarşist tavırlar ise darbe zihninden kopamadığını gösteriyor ne yazık ki, genlerine sinmiş elbet.        
            Islık çalmak, halk arasında kınanan bir eylemdir ve bir halk çocuğu ve taşra hatta taşra varoşlarından gelen biri olarak çocukluktan beri bu bilgiye sahibim. Uzağa gitmeye ya da bir folklor kitabını karıştırmaya gerek yok, Google’a “ıslık çal ve şeytan” diye yazın bakın: “Islık çalmak uğursuzluktur, şeytanı çağırmaktır, şeklinde inanışlar halk arasında oldukça yaygındır.” CHP’nin seçim şarkısından bir parça alalım:

“Aç ölürüz tok yaşıyorlar bu neden
Yıkılsın bu hale hükümet eden
Şura doğu şurası batı demeden
Güvercinler salacağız yakındır

(Nakarat)
Bir ıslık da sen çal
Bir ıslık da sen”

           Başbakan Tayyip Erdoğan bu ironik durumu fark etse –ya da danışmanları fark ettirse- belki ıslıkla şeytan çağıran CHP’ye derdi: “Şeytanınız bol olsun. Halk benim yanımda.”
CHP, tarihi boyunca halktan değil şeytanlardan medet umdu, halka karşı oldu, darbeciler şeytanların en büyüğüdür, tuzakları, ayak oyunlarını çok sever bu yüzden.”


Halktan Biri

Yorum Gönder

0 Yorumlar