OKUR KİTAPLIĞI'NI ÖNEMLİ BİR İMTİHAN BEKLİYOR:
UMARIZ DERSİNE İYİ ÇALIŞMIŞTIR!

Varlık’ın Temmuz sayısını, dergi çekicilikten uzak olsa gerek ki, daha yeni okuyorum. Merak unsurlarından yoksun derginin, en ilgimi çeken kalemi, Haydar Ergülen; neredeyse her yazdığı şiir olan adam. Biliyorum, üniversitelerde ders veriyor; öğrencilerini, okunmamaktan şikayetçi olan şairlerle ödevlendirmiş. Öğrencilerden dönüt, düşmanlıktan ve kıskançlıktan uzak, gayet saf ve nesnel; bu yönleriyle yüzeysel yazılar, dikkate değer duruyor. Haydar Ergülen’in yazısında dikkatimi çeken, şu paragraf oldu: “Ayten Mutlu, Enver Ercan, Müslim Çelik, Adil İzci, Mehmet Erte, Yusuf Alper, Nurduran Duman, Osman Serhat Erkekli, Adnan Azar, Osman Hakan A., Salih Bolat, Alper Gencer, Hakan Arslanbenzer, Fergun Özelli, Zafer Acar, Yelda Karataş, Hilal Karahan, Serdar Koçak, Emel İrtem, Namık Kuyumcu, Emel Güz, Şeref Bilsel gibi şairleri de vermiştim ödev olarak, ne var ki öğrenciler, bu şairlerin kitaplarını bulamadıkları için onları üzülerek değiştirmek zorunda kaldım.” Bu şairlerin kitaplarının satılıp da tükendiğini sanmayın sakın; bu kitaplar, şairlerin ya kendi evlerinin depolarında ya yayıncının ya da kitapçının bodrum katında, hatırlanmaya terk edilmiştir. Hatırlatmak içinse, olayın üzerine birkaç kişi değil, bir ordu halinde gitmeniz gerekmektedir. Burada beni ilgilendiren, tahmin edersiniz ki, Zafer Acar.
       Konuya, elimden geldiğince nesnel bakmak istiyorum. “Okur Kitaplığı”ndan önce onun “Yedi İklim”den “Coğrafi Delilik”i ve “Kaknüs”ten “Hamse”si çıkmıştı. “Coğrafi Delilik”, “Yedi İklim”le bedava dağıtılmıştı (2005). 1200 tane basan Hamse’nin de tükenmek üzere olduğunu bilmekteyiz, genç bir şair ve bir şiir kitabı için hoş bir sonuç aslında bu. Ne var ki, Okur Kitaplığı, Haydar Ergülen’in de üzülerek bahsettiği gibi, Zafer Acar’ın şiir kitabını, okura, yeterince ulaştıramamış. Kolay değil elbette, şiir kitabını iyi dağıtmak, ama İstanbul’da bir üniversite öğrencisinin ulaşamayacağı kadar uzak kalmamalı, bir şairin kitapları. Sonra yayıncılar, şaire ve yazara bahane buluyorlar, kitabın satmıyor diye. Şunu unutuyorlar; nitelik, şair ve yazardan, dağıtım ve satış, yayınevinden beklenir. Sen bir yayıncı olarak bir kitabı nitelikli bulup bastıysan, kitap niye satmıyor diye birilerini sorguya çekmek, şair ve yazarın hakkıdır. Yayıncılar, şair ve yazarların kendi bağlantılarını kullanarak kitaplarını sattırmak istiyorlar, her yayınevinde bu talebe karşılık veren niteliksiz şair ve yazarlar var, bazıları hemen zihnimden geçiverdi, orada kalsınlar, boşverin.
       Duyduğumuza göre, D&R; Nazım Hikmet ve Attila İlhan gibi şairler dahil, hiçbir şekilde, reyonlarında şiir kitabına yer vermeyeceklermiş. Okur Kitaplığı, yeni çözümler aramak zorunda. Ya da isimleri zihnimden geçip de yazmadığım şairleri, yayınevine bağlamak durumunda kalacaklar.
       Okur Kitaplığı’nı önemli bir imtihan bekliyor: Keyfiyet mi, kemiyet mi?

       Tetikçi
 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar